Mammas häften är de noteringshäften som mamma Margit skrivit recept och samlat urklipp i under 60 års matlagande. Jag har övertagit dem och för nu  över recepten hit på de sätt som hon skrivit ner recepten. Det är för det mesta viktigt att du läser hela receptet först då hon inte alltid var helt konsekvent i nedtecknandet, men har du lite matlagningsbana förstår du säkert hur hon menade. Foton finns bara i de fall där jag lagat receptet. I Indexet är dessa recept markerade med *.

2 ägg
1,5 dl socker
1 dl sur grädde (här får vi anta att det menas syrad grädde typ smetana eller rysk yoghurt)
4 msk smällt smör
1,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk kanel
0.5 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
3 msk apelsinskal eller marmelad
1 msk lingonsylt

Vispa först upp äggen och tillsätt sockret och fortsätt vispa till det blir vitt och pösigt varpå de övriga ingredienserna nedröres. Gräddas i svag ungsvärme 30 – 45 minuter.