Att göra räkfond själv är mycket enkelt och fonden är en fantastisk smakförstärkare att ta till i räkrätter, fisksoppor mm. Du slipper dessutom en massa konstiga tillsatser som du får med i fabriksfabricerade fonder. När du serverar färska eller frysta räkor spara skalen och gör så här:

Räkskal
Morot (i mindre bitar)
Gul lök (i kvarter, du behöver inte skala)
Vitt vin (frivilligt)
Vatten

Hetta upp en vid traktörpanna eller liknande. Torrosta moroten, löken och räkskalen och slå sedan på först vinet och någon minut senare vatten så att det täcker räkorna. Låt koka i ca 10 min, sila sedan ifrån räkskalen, diska ur pannan och slå tillbaka avkoket i din rengjorda kastrull. Reducera så att det återstår en knapp dl eller mindre (beroende på hur mycket räkskal du började med) av koncentrerad räkfond.

Frys fonden!