På denna sida kommer du inte att få veta sanningen om matlagning. Matlagningens sanning varierar från kock till kock, kök till kök och från gård till gård. Det finns dock vissa saker som kan vara bra att känna till om du vill uppnå ett bestämt resultat. Den kunskapen kommer texterna att cirkla kring. Matlagningspuritaner som söker originalreceptet till Paella får vända sig till någon annan. Matlagning för mig handlar om lust. Lust till smaker, dofter och den gemensamma måltiden.

Syftet är inte att du skall läsa en kokbok till, utan att få igång din matlagningslust och att våga mer. Det värsta som kan hända är att du får kasta maten och äta på korvkiosken just den kvällen. Dessutom har jag märkt att mina tonårsdöttrar i skolans hemkunskapsundervisning inte får tillräcklig teoretisk kunskap i själva matlagningen, vilket gör dem onödigt undrande när de står där med en biff i ena handen och kryddburken i den andra.

Och kom ihåg att all matlagningen, som allt annat i livet, blir bättre med ökad kunskap och idogt tränande. Ska du bjuda på en god hemlagad middag, välj att göra något som du redan är bekant med. Vill du göra någon ny extra spännande rätt provlaga minst en gång så att du inte blir osäker i sista stund. Med större kunskap och erfarenhet kommer du också att bli en ”sån där som kan trolla med knäna” och göra något ätbart ur det mest besynnerligt utrustade kylskåp.

Ett resetips, när ni skall ut och åka, titta i Guide Michelin vilka krogar de rekomenderar på ert resmål. Ni behöver inte gå på stjärnkrogar hela tiden, där finns också tips på krogar för vanliga plånböcker.

Om du tycker att denna sida fyller några av dina kunskapsluckor och vill bli upplyst om när jag gör uppdateringar så klickar du på RSS knappen som finns längst ner på receptsidorna.

/ Sten Melin

Till recepten ›