Om bakning

Jag har aldrig varit särskilt bra på brödbakning, trotts idoga försök har degen aldrig uppfört sig som jag förväntat mig. Men så läste jag med stegrande ilska boken Den hemlige kocken av Mats-Erik Nilsson, där han propagerar för fuskfria råvaror och dito mat. Sagt och gjort, jag stegar till närmsta butik och inhandlar ett ekologiskt odlat vetemjöl malt av en liten kvarn, förhållandevis dyrt är det men nu ska det testas. Hem i sporrsträck och fram med hushållsassistenten i med vatten, jäst, salt och vetemjöl. Heureka, degen beter sig som det skrivs om i recepten. Det går att baka den på ett helt annat sätt en vad jag varit van vid, degen är mjukare, segare rent av sensuell att röra vid. Och den klibbar inte trotts att det är mindre mjöl i degen än vanligt.

Formbröden jag bakade smakade gudomligt, vid rostning fick brödet en seg knaprighet som skiljer sig från allt vad plastförpackat och butiksbakat heter. Brödet fick plötsligt liv.

Slutsats; gör du dig omaket att baka bröd köp ekologiskt mjöl utan tillsatser.

Italienskt lantbröd
Klådda
Kuvertbröd
Margits julbröd
Mjukt tunnbröd
Pitabröd
Pizzadeg
Rieska