från ett urklipp

Besöker man Norditalien måste man prova, denna ljuvliga pastasås, som är det mest exklusiva jag ätit. Eller vad sägs om färsk basilika, pinjenötter, vitlök och en god olivolja.

Till 4 port behövs:
1 rejäl knippa basilika
25 gr pinjenötter eller valnötter
2 vitlöksklyftor
25 gr parmesanost
1,5 dl god olivolja*
salt och peppar

  1. Hacka basilikan fint. Mal nötterna på kvarn eller kör dem i matbeserade. Skala och pressa vitlöken.
  2. Blanda allt utom olivoljan väl. Tillsätt 2 krm salt och ta några tag med pepparkvarnen. Rör så droppvis ner oljan på samma sätt som när du gör majonäs. Eller kör allt samman i en matberedare.
  3. Lägg bestod i den skål du skall servera i. Häll på den rykande pastan och blanda om. Svartpepparkvarn och extra ost bör finnas till hands.

*) God olivolja är ett märkligt begrepp, jag skulle nog välja en fruktig olivolja före en gräsig och pepprig olivolja.