Ett nät musslor (blåmusslor, hjärtmusslor, rakknivmusslor eller annan sort)
en morot i bitar
en gul lök (grovhackad) eller schalottenlök
en bit purjolök
en eller två solovitlökar
några persiljekvistar
några lagerblad
ett par pepparkorn
1-2 dl vitt vin
en skvätt olja
en klutt smör

  • Rengör musslorna noga, släng de som inte sluter sig i hanteringen eller har spruckna skal, låt dem tex ligga en stund i kallt vatten så att de gör sig av med eventuella sandkorn
  • Gör i ordning grönsakerna
  • Värm oljan och smöret i en stor kastrull, fräs alla grönsakerna och lagerbladet
  • Slå på vinet och låt det koka upp, tillsätt musslorna och lägg på locket. Låt koka i ca fem min.
  • Sila upp musselspadet och reducera det eventuelt en aning. Den fond du inte gör av med genast sparar du i frysen.