Detta räcker till 4-6 förrättsportioner, läs igenom hela receptet först!

Ett nät musslor (sandmusslor, hjärtmusslor eller blåmusslor)
En morot, skuren i fina tärningar (max 2 mm)
En stor solovitlök, skuren i fina tärningar (max 2 mm)
1 dm av det vita på en purjolök, skuren i små fina bitar (flakes)
1 dm av det grönaste på en purjolök, skuren i små fina bitar (flakes)
en röd chili mycket tunt skivad inkl kärnor
fyra tunna skivor av färsk ingefära, som skärs i fina kuber (max 2 mm)
Skär några persiljestjälkar i mycket fina bitar, bladen finhackar du och använder som garnering (lättast går det med kruspersilja)
Olja och smör (använd gärna en lite nötig rapsolja)
1 glas vitt vin (just nu använder jag Adorato appassionato från Tommasi som standard matlagningsvin)
1 glas vispgrädde (helst 40%)
Salt, svartpeppar och ev chili flakes

  1. Börja med att rengöra musslorna noga under kallt rinnande vatten, slänga alla som är trasiga, spruckna eller inte sluter sig. Ställ åt sidan
  2. Skär alla grönsaker i små kuber, flakes eller skivor
  3. Hetta upp en kastrull (ca 4 liters rymd)på medelvärme (tar ganska lång tid) och slå i oljan oljan och lägg i en smörklick
  4. När smöret slutat fräsa lägger du i alla grönsakerna inkl chilifrukten och låter det fräsa en stund.
  5. Slå i vinet och låt det koka upp tillsätt alla musslor och låt det koka i fem minuter
  6. Fiska upp musslorna med en hålslev och rensa dem, lägg musslor och ev medföljande grönsaker i en skål. Musslor som inte öppnat sig slänger du.
  7. Slå i grädden i mussel och grönsaksspadet och låt det reducera några minuter, Smaka av med salt, nymald svartpeppar och ev några chiliflakes om chilihettan behöver ökas. När du är nöjd med smaken lägger du i musslorna och låter dom bli varma.

Servera i små portionsformar tillsammans med en liten rostad brödbit, strö lite krispersilja över varje portion. Du kan med fördel dricka samma vin till soppan som du har i soppan men se till att du har kylt det till lagom serveringstemperatur. Se receptet som en grundsoppa sedan kan du improvisera med andra ingredienser som små tomats, squash, små broccolitoppar osv.