2 portioner

3 stora potatisar
400 gr frysta eller färska räkor
1 liten burk Creme fraiche (34%)
1 morot
1/2 stor gul lök
1 finhackar röd- eller silverlök
1-2 dl vitt vin
vatten
1/2 röd chili
färskriven pepparrot
1 citron
nymald vitpeppar
ev lite salt

  1. Tina och skala räkorna, behåll skalen. Om nödvändigt ansa moroten och löken.
  2. Hetta upp en vid traktörpanna eller liknande. Torrosta moroten, löken och räkskalen och slå sedan på först vinet och någon minut senare vatten så att det täcker räkorna. Låt koka i ca 10 min, sila sedan ifrån räkskalen, diska ur pannan och slå tillbaka avkoket. Reducera så att det återstår 2-3 matskedar av koncentrerad räkfond.
  3. Finstrimla den halva chilin (pilla inte bort kärnorna), riv pepparroten på det finaste av rivjärnet, riv det yttersta av citronskalet. Blanda ner chili, pepparrot och citronskal i creme fraichen och rör om. Slå i räkfonden och smaka av med nymalen peppar och salt.
  4. Riv potatisen grovt, du kan med fördel riva en potatis i tagen och steka den direkt så undviker du att den mörknar. Stek rårakan på bagge sidorna  i smör i medelvarm stekpanna, rakorna skall vara gyllenbruna och frasiga. Har du en hyfsat stor stekpanna kan du steka två rakor åt gången. En stor potatis räcker till två rakor och du kan riva nästa medan de första två steks.

Servera rårakorna med några räkor, lite finhackad lök och en klick pepparrotskräm på topp. Njut som förrätt eller solitär vardagsmiddag. Som alternativ är finhackad rödlök och en sked löjrom också en gångbar topping till rårakan.

Råraka med räkor, rödlök och pepparrotskräm

Råraka med räkor, rödlök och pepparrotskräm

En variant är att steka små rårakor i plättlaggen och få förrättsrakor, min favvotopping är finhackad rödlök löjrom.

Rårakor med rödlök och löjrom