Börja med att baka en helt vanlig sockerkaka, möjligen kryddad med rivet skal av en citron, jag använder en avlång form.

125 gr färska eller frysta blåbär
125 gr färska eller frysta lingon
2-3 bitar syltad ingefära (köps färdiga i sockerlag)
1-2 msk socker
vispad grädde
Jag har inte provat men min gom säger mig att en liten skvätt rom eller konjak skulle tillföra en dimension till

  1. Lägg lingon och blåbär i en bunke även om de är frysta, tillsätt sockret. Har du färska bär får du rör lite kraftigare som till rårörda bär.
  2. Skär ingefäran i lingonsmå bitar och lägg även de i bunken, ta med någon tsk av sockerlagen från ingefäran
  3. Om du använder frysta bär, rör om och låt det stå gärna över natten i kylskåp så att det saftar till sig ordentligt
  4. Skär en ordentlig skiva sockerkaka per bakelse, minst 1 cm
  5. Rör om bärblandningen och skeda upp blandningen på varje sockeraksskiva, låt lite av saften sjunka in i kakan, toppa med en gräddklick

Servera och njut, den syltade ingefäran gör underverk med våra egna skogsbär.