recept för 4 personer

1 paket bucatini à 500 gr
2 skivor pancetta*
1 liten gul lök
½ glas vitt vin
600 gr cocktailtomater
peperoncino
salt
ev socker
olivolja
100 gr pecorino romano fint riven

  1. Skär pancettan i tärningar- skiva löken i halvmånar – skär tomaterna i små bitar.
  2. Fräs pancettan, löken och pepperoncino i olivoljan – tillsätt vinet och låt det koka upp.
  3. Lägg i tomaterna och låt såsen koka tills den dragit ihop sig. Smaka av med salt och ev socker men tänk på att osten är salt. När såsen är färdig blanda i ca en tredje del av osten, rör om och koka upp.
  4. Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Blanda pastan, såsen och resten av osten i en stor skål – servera genast.

Kom ihåg att om du skulle få för dig att lägga till vitlök i detta recept skulle en italienare betrakta dig som förrymd mentalpatient och all’ amatricianasåsen som helt oätlig.

Recept Lina Westin

*) det ska vara pancetta eller guanciale och inte bacon i denna sås, bacon är för rökigt för att passa. Guanciale är ett torkat orökt italienskt fläsk ofta gjort på griskind som är saltad och inbankat med grovmald svartpeppar, mycket gott.