Om ugnstemperaturangivelser i äldre recept

7 januari 2017|

I äldre recept står ibland t.ex mycket god ugnsvärme – och vad betyder det undrar den vetgirige? Nedan hittar du en tabell som vägledning.

Mycket […]

Läs hela inlägget

Mitt kokboksbibliotek

6 juni 2014|

Mitt  kokboksbibliotek, en ständigt växande samling:

Algotson, Stina, Snabblagat med viktväktarna, B Wahlström (2001)

Andersson, Lynn Cajun och Kreolköken, ICA bokförlag (!995)

Apicius / von Heland, En […]

Läs hela inlägget

Sånt vi inte vill ha…

1 juni 2014|

…men får ändå.

Bananflugor

Som ur intet dyker de upp de små monstren, en glömd banan eller nektarin får dessa otäckingar att formligen invadera hela köket. […]

Läs hela inlägget

Om att baka…

1 juni 2014|

Om bakning

Jag har aldrig varit särskilt bra på brödbakning, trotts idoga försök har degen aldrig uppfört sig som jag förväntat mig. Men så läste […]

Läs hela inlägget

Om vin och sprit…

1 juni 2014|

Vin i mat
När du använder vin och sprit i mat skall du tänka på att den smak som vinet eller spriten har kommer att […]

Läs hela inlägget

Om pasta…

1 juni 2014|

Att pastasorterna ser olika ut är inte ett sätt att göra maten skojigare för att lura de små barnen att äta mer. Grundtanken, som […]

Läs hela inlägget

Om kryddning…

1 juni 2014|

Det finns framför allt två förhållningssätt när man ska krydda mat. Det ena är att ta tillvara huvudråvarans specifika smak och på olika sätt […]

Läs hela inlägget

Om grönsaker…

1 juni 2014|

Vitlök

Vem har inte stått och svurit över att vitlöken är svårskalad. Denna aggression kan du spara på till den behövs bättre. Så här gör […]

Läs hela inlägget

Om fisk och skaldjur…

1 juni 2014|

Hur ser jag att fisken inte blivit för gammal?

Det första du ska fråga om är när fisken dog, den gode fiskhandlaren vet ganska bra […]

Läs hela inlägget

Om att hacka och skära…

30 maj 2014|

Hacka och skära
Att hacka grönsaker med en stor kockkniv är inget problem när du väl vant dig med kniven, vilket går ganska fort. Det […]

Läs hela inlägget

Om utrustning…

30 maj 2014|

För att matlagning inte skall bli ett hopplöst slavgöra som bara leder till ilska hos dig, menande blickar från familjen eller vännerna måste några […]

Läs hela inlägget