Stens kök

- Gör det bättre själv

Blodpalt

Blodpalt, en underskattad läckerhet från bondehushållets tid.
Rör ihop 1/2 lit gris- eller nötblod
2,5 dl vatten
lite kokt pressad potatis (2-3 st gör palten porösare)
grovt rågmjöl
lite vetemjöl mot slutet av blandandet
Salt och vitpeppar

Blanda ihop till en lagom fast smet, gör inte smeten för styv då blir palten stenhård.
Med en sked formar du bollar som du kokar i saltat vatten, när de flyter upp är de färdiga.

Äts med extrasaltat smör och rårörda lingon

Recept enligt Disa Olsson i Kalix

comments powered by Disqus
eXTReMe Tracker
Infoo.se - Den
officiella svenska webbkatalogen Recept jag samlat på mig genom åren de flesta väldigt lätta att laga. I många av recepten finns bara uppräknade ingredienser, du får själv stå för nyansering och kryddbalans. Därför att jag tycker att det mesta i dessa recept är självskrivet och att variationen i just dessa rätter är en del av tjusningen. Det ger också möjlighet att på ett utmärkt sätt öva upp fingertoppskänslan i matlagningen. Mycket av hemligheten med god vardagsmat sitter just i fingertopparna och intuitionen. Lycka till.
© 2007 Sten Melin Kontakta mig