Ugnsbakad och varmrökt fläsklägg – tidskrävande och gott

17 mars 2018|Kött|

för tvåportioner som middag eller som pålägg på ett knaprigt hårdbröd.

1 rimmad fläsklägg
1 stor morot
1 stor palsternacka
5 stora vitlöksklyftor
10-15 cm purjolök
några stora klickar smör

[…]

Visa receptet

Borlottibönor med vitlök och tomat

17 mars 2018|Grönsaker, LCHF|

Koka helst bönorna själv, det blir godare så, burkbönor tenderar att bli lite sönderkokta vilket inte är eftersträvansvärt. Det finns bra recept på nätet […]

Visa receptet

Tunnbröd – ett Ryssbältrecept

4 mars 2018|Bakat, Matbröd|

Detta recept ger en ganska stor sats, om du inte har storbaksbehov går det att räkna om till en mindre sats.

10 kg rågsikt
8 lit. […]

Visa receptet

Pastagratäng – veckans lunchlåda

3 mars 2018|Pasta|

Frysta portionsformar att ha med till lunchen är både billigt och är förmodligen dessutom vara godare än lunchhakens.

Lämplig kortskuren pasta
1 burk konserverade kronärtskocksbottnar, väl […]

Visa receptet

Lammsoppa – en len köttsoppa i vintermörkret

25 februari 2018|Kött, Soppa|

I höstas köpte jag ett helt grovstyckat lamm. Det levererads i fina vakuumförpackningar bl.a en rejäl bit hals. Om du har en vakuumförpackad halsbit […]

Visa receptet

Matig musselsoppa – en ren njutning

24 februari 2018|Fisk och skaldjur, Soppa|

Denna sats blir ca 4 portioner.

2 dl Grädde
Rapsolja
1 Champinjon
en bit morot
1 Stjälkselleri
1 kruka persilja
1 blodapelsin (går säkerligen bra sedvanlig apelin också)
2 Vitlöksklyftor
1 Stjärnanis
1 Lagerblad
2 […]

Visa receptet

Tryffelpasta – en gåva från gudarna

23 februari 2018|Soppa|

Detta blir 2 portioner

1/2 Schalottenlök, finhackad
1/2 Stor champinjon, finhackad
1/2 Stor solovitlök, finhackad
Torrostade pinjenötter
1 näve babyspenat
Färskriven parmesanost
en slatt vitt vin
1/2 -1 dl grädde (40%)
Salt och […]

Visa receptet

Rödbetssoppa, vegetarisk*

25 november 2017|Grönsaker, Mammas häften, Soppa|

recept Ria (4 pers.) (Ria betyder nog Kia Wägner)

4 rödbetor, kokas i förväg
2 gula lökar
2 morötter
1 bit vitkål
2 msk smör
1 ¼ lit buljong
2 potatisar
6 […]

Visa receptet

Min gyllene soppa*

25 november 2017|Grönsaker, Mammas häften, Soppa|

recept Ria (3 pers.) (gissar på att Ria är Ria Wägner)

2 potatisar i halvmånar
3 morötter i slantar
3 msk smör
körvel, salt
¾ lit buljong
Fräs morötter ca […]

Visa receptet

Jultårta – Chokladtårta*

23 november 2017|Bakat, Kakor mm, Mammas häften|

50 gr smör
75 gr mörk choklad
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl hackad sötmandel
1 dl vetemjöl
Is-choklad
50 gr cocosfett
100 gr mörk choklad
½ ägg eller […]

Visa receptet

Fullkornsbröd*

23 november 2017|Bakat, Mammas häften|

100 gr (1 ½ dl) hela vetefrön
100 gr (1 ½ dl) linfrön
1 lit vatten
2 pkt jäst
2 msk salt
1 msk socker
2 msk kummin, fänkål eller […]

Visa receptet

Kumminstänger*

23 november 2017|Bakat, Mammas häften|

1 dl vetemjöl
1 krm salt
½ tsk kummin
50 gr smör
½ msk vatten
till pensling äggvita, kummin

Blanda mjöl, salt och kummin i en skål. finfördela fettet i […]

Visa receptet

Marinerad siklöja med friterad tomat och friterade fiskben – va fan serverar du människa

7 november 2017|Fisk och skaldjur, Förrätter|

Marinerad siklöja

Friterade körsbärstomater

Friterade siklöjeben

Denna förrätt tar lite tid att åstadkomma om du ska göra den från grunden. Men har du alla grejorna hemma, marinerad […]

Visa receptet

Friterade siklöjeben – knaprigt och gott

7 november 2017|Aptitretare, Fisk och skaldjur, Godis|

När du filear din siklöjor sparar du benen helst med huvudet kvar.

Doppa benen i mjölk och vänd dem sedan i vetemjöl

fritera dem gyllenbruna och […]

Visa receptet

Marinerad siklöja – gott som tusan

7 november 2017|Fisk och skaldjur, Förrätter|

I Italien marinerar man anjovisfiléer, jag avser nu fisken ansjovis inte Grebbestads inläggning. Varför inte göra på sammansätt med en av våra inhemska fiskar, […]

Visa receptet