detta recept utgår från en halv kanin det räcker till 2-3 personer, läs hela receptet först sen går du till verket

Halv kanin i bitar med inälvor och huvud

Halv kanin i bitar med inälvor och huvud

Oliver, kapris, tomat, sardell, vitlök och nespole

Oliver, kapris, tomat, sardell, vitlök och nespole

en halv kanin i bitar
stora oliver gröna eller svarta
en msk (minst) kapris inlagd eller saltad
en halv bifftomat i bitar
5-6 sardellfiléer
tre skalade och delade nespolefrukter* (japansk mispel) kan ersättas med en nektarin
ett glas vitt vin + lite vatten om det ser ut att bli torrt

nymald svartpeppar och ev salt
oliv- och rapsolja till stekning (1/2 dl av vardera)
lite timjan eller oregano att strö över vid serveringen.

  1. Gnid in kaninbultarna med salt och peppar sedan hettar upp oljan i en djup stek- eller traktörpanna och bryner kaninen väl.
  2. lägga de övriga ingredienserna börja en i taget börja med sardellerna, kaprisen och vitlöken, rör så att sardellerna löser sig (har du en spis med järnplattor sänker du värmen nu!). Lägg i tomaten och slå på vinet. Frukten väntar du med till slutet av bräseringen. Lägg på lock och låt puttra på svag värme i 25-30 min.
  3. Kaninen brynt och under lock på väg mot perfektion!

    Kaninen brynt och under lock på väg mot perfektion!

  4. När ca 10 minuter återstår av bräseringen lägger du i frukten fördelad i pannan, se till att den kommer ner i spadet.
  5. 30 min senare genom det immiga locket

    30 min senare genom det immiga locket

  6. Innan du lägger upp smakar du av med lite salt och nymald peppar om det behövs.

Lägg upp på varma taltikar, strö lite tomhan eller oregano över varje portion och servera med ett gott kuvertbröd, skyn får inte förfaras! Jag föredrar att äta sådant här med en god enkel grönsallad. Istället för att ha ris eller potatis till kan du göra en liten pasta eller risotto till förrätt eller varför inte en lite soppa t.ex Jordärtsskocksoppa eller Fänkålssoppa.

Till detta dricker du ett glas rött vin och ett glas kålsyras vatten

* jag har hittat nespolefrukt hos torghandlare i Sollentuna under namnet Nisperos