Du kan ta i stort sätt vilka grova grönsaker du vill, på bilden har jag använt vitkål och rödlök

vitkålshuvud
morötter
palsternacka
kålrot
lök
salt
senapsfrön (frivilligt)
ev blanda 1 msk salt/liter vatten om det behöver toppfyllas i burken

i en 1,5 liters burk går ryms det mellan 1-1,5 kg grönsaker

  1. skär vitkålen fint eller riv den i matberedare, skala och grovriv palsternacka, halvera löken och skär den i lövtunna skivor
  2. blanda allt tillsammans med saltet i en stor bunke, låt det stå några timmar i rumstemperatur och knåda sedan grönsakerna med händerna så att de släpper vätska och blir mjuka
  3. fyll en stor glasburk med grönsakerna, se till att det packas ordentligt det får inte vara luftfickor
  4. grönsakerna ska vara täckta av vätska, fyll på med saltvatten om det behövs, stäng burken och ställ den på en bricka eller i en stor kastrull, förvara mörkt  i rumstemperatur, använd en papperskasse som tält i brist på mörkt rum
  5. låt burken stå i rumstemperatur upp till en vecka men lufta morgon och kväll, sjunker vätskenivån fyll på med saltvatten
  6. när jäsningen lugnat sig kan du sluta att lufta och ställa in burken i kylskåpet, om du vill kan du konsumera grönsakerna genast eller låta de mogna lite i burken.

Syrade grönsaker håller länge dock inte i evighet, är doften lätt syrlig och frisk är det OK, luktar innehållet brottarbralla och gamla tofflor, släng skiten och börja om.