En mustig gryta på höstkanten är svårslaget, det är ganska lätta att göra långkoksgrytorna de ska bara stå och puttra timme ut och timme in på svag värme och behöver bara röras om lite då och då. Du kan göra denna gryta i en stor sats eller en liten, anpassa grönsaksmängden efter hur mycket kött du har. Grytor kan sparas och frysas in det är bra lunchmat.

en bit innanlår av nöt, alternativt ytterlår eller fransyska
sardeller
gul lök
morot
röd chili
vitlök
rött vin, ett mustigt vin utan vaniljtoner
olivolja
timjan
paprikapulver, gärna rökt
salt och peppar

  1. skär köttet i 1 cm stora kuber
  2. finhacka löken, vitlöken, moroten, chilin och sardellerna
  3. slå olivolja i en stekgryta och fräs sardellerna och de finhackade grönsakerna utan att bränna dem
  4. bryn köttkuberna i omgångar i en stekpanna i olja, du kan behöva slå i en skvätt olja mellan varje omgång, lägg över det brynta köttet i stekgrytan.
  5. slå vinet i stekpannan och rör om så att du får med alla smakämnena brynningen och slå vinet i stekgrytan
  6. låt grytan småkoka på svag värme utan lock, så att grytan ges möjlighet att bli riktigt hopkokt och krämig. När du börjar är ett bra mått att köttsaft och vin ska täcka köttet men inte mer. Tillsätt timjan och paprikapulver. Titta till och rör om grytan med jämna mellanrum. Grytan börjar bli färdig när köttbitarna har tappat allt tuggmotstånd och faller sönder i munnen.
  7. mot slutet av kokningen smakar du av med salt och peppar

Servera med kokt potatis, kokt ris eller tagliatelle. Gott till är syltlökar och pressgurka. Om du orkar är pepperonata en LCHF alternativ.

Dryck förslagsvis amma vin som du använt i grytan och vatten med eller utan kolsyra