Klyftorna från 3-5 vitllökar

1 rejäl kvist rosmarin

några lagerblad

1 liten alt medelstor habanero, urkärnad (är du känslig för chili ta då en röd chilifrukt, urkärnad)

10-13 svartpepparkorn

Olivolja

  1. skala och ansa vitlöken och skär av botten på varje klyfta
  2. lägg allt i en liten kastrull
  3. slå på olivolja så att det täcker vitlöken
  4. låt koka på svag värme ungefär en timme
  5. låt det svalna något innan du häller allt i en glasburk
  6. förvara i kylskåp

Confiten håller 2-3 veckor i kylen är god att servera till allehanda kötträtter, oljan kan du använda som krydda i sallader och soppor. Du kan ta upp vitlökarna och pressa dem genom en trådsil dem till en vitlökskräm som är användbar till allt där du vill ha vitlök med.

Använd gärna handskar när du hanterar Habaneron, och klia dig inte i ögonen. I kylskåpet kan confiten bli grumlig om du tar ut den i rumstemperatur klarnar den med stigande temperatur.